Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Napi ige március 19. Böjt negyedik vasárnapja

2023.03.19

Példabeszédek könyve 20


1
A bor csúfolódóvá tesz, a részegítő ital lármássá, senki sem bölcs, aki attól tántorog. 2A király haragja olyan, mint az oroszlán morgása, aki fölidézi, maga ellen vét. 3Távol maradni a perpatvartól: dicsőség, a bolond mind belekeveredik. 4Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit. 5Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti. 6Sok ember hirdeti, hogy hűséges, de ki találhat megbízható embert? 7Feddhetetlenül él az igaz, még a fiai is boldogok lesznek. 8Ha a király az ítélőszékben ül, tekintete észrevesz minden rosszat. 9Ki mondhatja: Tisztán tartottam szívemet, tiszta vagyok, nincs vétkem? 10A kétféle súlyt és a kétféle vékát egyaránt utálja az ÚR. 11Már egy gyermek tetteiből is fel lehet ismerni, hogy tiszta és helyes-e, amit tesz! 12A halló fület és a látó szemet egyaránt az ÚR alkotta. 13Ne szeresd az alvást, mert elszegényedsz; tartsd nyitva a szemed, és jóllakhatsz kenyérrel. 14Rossz! Rossz! – mondja a vevő, de amint elmegy, már dicsekszik. 15Lehet bőven arany és igazgyöngy, de legdrágább kincs az okosan beszélő száj. 16Vedd el a ruháját, mert kezességet vállalt másért, és zálogold meg az idegenért! 17Ízlik az embernek a hazugsággal szerzett kenyér, de végül kaviccsal lesz tele a szája. 18Tanácskozás során születik a jó terv, és megfontoltság kell a háborúhoz. 19A rágalmazó titkokat fed fel, azért a fecsegővel ne barátkozz! 20Aki apját vagy anyját átkozza, annak mécsese a legnagyobb sötétben alszik ki. 21Az előre kikövetelt örökségen végül is nem lesz áldás. 22Ne mondd: Megfizetek a rosszért! Reménykedj az ÚRban, ő megsegít téged. 23Utálja az ÚR a kétféle súlyt, és a hamis mérleg nem jó dolog. 24Az ÚR irányítja a férfi lépteit, az ember hogyan érthetné meg útját? 25Csapdába esik az, aki könnyelműen tesz fogadalmat, mert azután már hiába bánkódik. 26A bölcs király leteríti a bűnösöket, és kocsival hajt rájuk. 27Az ember lelke az ÚRtól kapott mécses, egészen átkutatja a test belsejét. 28Szeretet és hűség őrzi a királyt, és szeretet támogatja trónját. 29Az ifjak dísze az erő, az öregek ékessége pedig az ősz haj. 30Zúzódások, sebek tisztítanak meg a gonoszságtól, és a test belsejében is érzett csapások.

Lukács evangéliuma 22,54-65

54Miután pedig elfogták őt, elvitték és bekísérték a főpap házába. Péter pedig távolról követte. 55Mikor az udvar közepén tüzet raktak, és körülülték, Péter is leült közéjük. 56Amint ott ült a tűz világánál, meglátta őt egy szolgáló, szemügyre vette, és így szólt: Ez is vele volt. 57Ő azonban letagadta, ezt mondva: Asszony, nem ismerem őt! 58Röviddel ezután más látta meg, és ezt mondta: Te is közülük való vagy! De Péter így válaszolt: Ember, nem vagyok! 59Körülbelül egy óra múlva másvalaki is bizonygatta: De bizony, ez is vele volt, hiszen ő is Galileából való. 60Péter azonban ismét tagadta: Ember, nem tudom, mit beszélsz. És amikor ezt mondta, egyszerre megszólalt a kakas. 61Ekkor megfordult az Úr, és rátekintett Péterre. Péter pedig visszaemlékezett az Úr szavára, amikor azt mondta neki: Ma, mielőtt megszólal a kakas, háromszor tagadsz meg engem. 62Azután kiment, és keserves sírásra fakadt.
63Azok a férfiak, akik őrizték Jézust, gúnyolták, és verték őt, 64majd eltakarták a szemét, és ezt kérdezték: Ki ütött meg téged? Prófétáld meg! 65És sok más szidalmat is szórtak rá.

Részletek

Dátum:
2023.03.19
Esemény kategória:
Ugrás az oldal tetejére