Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Napi ige augusztus 1.

2023.08.01

Jakab levele 1,1-18

1Jakab, Istennek és az Úr Jézus Krisztusnak szolgája üdvözletét küldi a szórványban élő tizenkét törzsnek.

A kísértés célja és eredete

2Teljes örömnek tartsátok, testvéreim, amikor különféle kísértésekbe estek, 3tudva, hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. 4Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül. 5Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől, aki készségesen és szemrehányás nélkül ad mindenkinek, és meg is kapja. 6De hittel kérje, semmit sem kételkedve, mert aki kételkedik, az olyan, mint a tenger hulláma, amelyet a szél sodor és ide-oda hajt. 7Ne gondolja tehát az ilyen, hogy bármit is kaphat az Úrtól, 8a kétlelkű és minden útján állhatatlan ember.
9A szegény sorsú testvér a méltóságával dicsekedjék, 10a gazdag pedig megalázott voltával, mert elmúlik mindez, mint a mező virága. 11Mert felkel a nap nagy hőséggel, és elszárítja a füvet; a virága elhull, és szépsége elvész. Így sorvad el vállalkozásaiban a gazdag is.
12Boldog ember az, aki a kísértés idején kitart, mert miután kiállta a próbát, elnyeri az élet koronáját, amelyet az Úr megígért az őt szeretőknek. 13Senki se mondja, amikor kísértésbe jut: „Isten kísért engem”, mert Isten a gonosztól nem kísérthető, és ő maga sem kísért senkit a gonosszal. 14Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. 15Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz. 16Ne tévelyegjetek, szeretett testvéreim: 17minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság Atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek és árnyéknak váltakozása. 18Az ő akarata szült minket az igazság igéje által, hogy mintegy első zsengéje legyünk teremtményeinek.

 

Jób könyve 32

Elíhú első beszéde: Jób barátai rosszul érveltek

1Ez a három férfi nem válaszolt többé Jóbnak, mivel ő igaznak tartotta magát. 2Akkor haragra gerjedt a Búzból, Rám nemzetségéből való Elíhú, Barakél fia. Megharagudott Jóbra, amiért igaznak tartotta magát Istennel szemben. 3De a három barátjára is megharagudott, mert nem találták meg a kellő választ, hogy bűnösnek nyilváníthassák Jóbot. 4Elíhú azonban várt a Jóbhoz szóló beszédével, mert azok idősebbek voltak nála. 5De amikor látta Elíhú, hogy a három férfi nem tud már mit felelni, akkor megharagudott.
6Megszólalt hát a Búzból való Elíhú, Barakél fia, és ezt mondta: Én még fiatal vagyok, ti pedig öregek. Ezért hátrahúzódtam, és féltem elmondani nektek, amit tudok. 7Azt gondoltam: beszéljenek a korosabbak, adják tudtul a bölcsességet az idősebbek. 8De csak a lélek az a halandóban, a Mindenható lehelete, ami értelmessé teszi. 9Nem az idősek a bölcsek, és nem a vének értenek az ítélethez. 10Ezért azt mondom, hallgass rám, hadd mondjam el én is, amit tudok. 11Én kivártam, amíg beszéltetek, figyeltem, amíg okoskodtatok, amíg kerestétek a megfelelő szavakat. 12Figyelmesen hallgattalak titeket, de senki sem tudta Jóbot megcáfolni, egyikőtök sem felelt meg mondásaira. 13Ne mondjátok: Olyan bölcsességre bukkantunk, melyet csak Isten győzhet le, ember nem. 14Nem hozzám intézte szavait, ezért nem a ti mondásaitokkal felelek neki. 15Megrettentek, nem válaszoltak többé. Cserbenhagyták őket a szavak. 16Vártam, de ők nem beszéltek. Megálltak, és nem szóltak többet. 17Hadd mondjam hát el én is a magamét, hadd mondjam el én is, amit tudok! 18Mert tele vagyok szavakkal, szorongat belülről a lélek. 19Olyan már a bensőm, mint a lezárt újbor, széthasad, mint erjedő musttól a tömlő. 20Beszélek tehát, hogy levegőhöz jussak. Megnyitom számat, és válaszolok. 21Nem leszek elfogult sem erre, sem arra, senkinek nem fogok hízelegni. 22Nem is értek én a hízelgéshez, meg el is ragadna gyorsan az Alkotóm.

Részletek

Dátum:
2023.08.01
Esemény kategória:
Ugrás az oldal tetejére