Mit eszünk

2014. 07.05.

Főzőverseny

2014.július 5-én a falu főterén főzőversenyen veszünk részt. Nevünk: Len-ing Fohászati Művek. Gyertek kóstoljatok meg bennünket és szavazzatok ránk! Szép napot!

2013. 05.26.

Joghurtos epertorta (alias: eper-gumi-torta)

A joghurtos epertorta az én első tortám. Olyan, mint az első szerelem. Nem lehet elfelejteni, de az ember tudja, hogy milyen ügyetlen, esetlen, határozatlan volt még akkor (amikor az első tortáját elkészítette). Hogy az első torta ne csak emlék legyen, ezért érdemes újra és újra elkészíteni, hogy a kezdeti ügyetlenkedéseket elkerülve mindenkinek örömet okozzunk, aki Olvassa tovább »

2013. 05.16.

Borvacsora a Gyülekezeti Házban

Néhány héttel ezelőtt a Gyülekezeti Házban egy nagyon kellemes estét töltöttünk együtt barátok, ismerősök, mintegy 30-35-en. Hivatalosan borvacsora volt a rendezvény: Jó ételek mellé jó borokat választottunk és ittunk. Ez alkalommal én voltam a házigazda, s kötelességemnek éreztem, hogy mindent én készítsek el a vendégeimnek. A teljesség igénye nélkül a menü: alioli és kacsazsírban pirított Olvassa tovább »

2013. 05.02.

Gyümölcsfagyi, de gyorsan

Rátérünk lassan a levesekre is és az egytálételekre, húsokra, de indulásként még had álljon itt egy nyári ötlet, amit akár mindennap is elkészíthetünk. Semmi más nem szükséges hozzá, csak tej (lehetőleg zsírosabb), méz (cukor?) és fagyasztott gyümölcs. A legtöbb élelmiszer üzletben lehet minőségi fagyasztott gyümölcsöt vásárolni. A legmodernebb eljárások miatt ezek a gyümölcsök a legtöbb Olvassa tovább »

2013. 05.02.

Paradicsomos bulgursaláta recept

Amíg el nem készítettem, s meg nem kóstoltam, nagyon kétkedve fogadtam el az állítást, hogy ez a nyári csemege finom lehet. Az. „Nagyon is!” –hogy klasszikusokat idézzünk! Ha valaki tehát jót akar magának a forró nyári estéken, mindenképpen készítse el ezt az ételt, s hagyja, hogy egy autóban utazással eltelt nap, vagy a munkahelyen a Olvassa tovább »

2013. 05.02.

Cézár saláta recept

Mindenki úgy gondolja, tud Cézár salátát, mégpedig jó Cézár alátát készíteni. Vitatkoznék a határozott véleményt formálókkal! Biztosan tudnak olyan salátát készíteni, ami hasonlít a Cézár salátához, de az nem az. Az igazi Cézár saláta is olyan étel, amit az elkövetkező nyári időszakban bátran felvállalhatunk bármikor készítőként és fogyasztóként egyaránt. Ha megvan az alap saláta, ízlés Olvassa tovább »

2013. 05.02.

„Isteni” saláta recept

Főként húsvéti maradékokból készül a gyermekeim által „isteninek” nevezett saláta. Családi együttlét esetén önmagában is elégséges lehet egy jó vacsorához. Reprezentatívabb esetben a pirítóssal tálalt alioli mellett kiváló felhozó étel lehet, ha türtőztetni tudjuk magunkat. Ha a családnak, 4-6 főnek készítjük, vegyünk 30-40 dkg főtt sonkát, 2-3 db tojást, 8-10 db kisebb méretű csemege uborkát, Olvassa tovább »

2013. 05.02.

Aioli recept

Ez a sűrű, majonézszerű készítmény Dél-Franciaországból származik, de rendkívül népszerű Spanyolországban is. Fokhagymából, tojásból és olajból készül. Könnyű elkészíteni, s nagyon dicséri a készítőjét. Nyári estéken pirítóssal, jó, fehér száraz vagy rozé borokkal egész este lehet „nassolni”. Persze, leginkább előételként fogyasztják, nagy vacsorák előtt bemelegítésként. S, ha mi is így teszünk, a bort lecserélhetjük igazi Olvassa tovább »

2013. 04.30.

Nemmind1, mit eszünk!

Enni jó! Lehet, hogy vannak, akik ezzel az állítással is képesek vitatkozni, én azonban nem nyitnék most vitát e fölött a kérdés fölött. Enni jó, és kész! (Enn(y)i!) Jó enni egy szelet zsíros kenyeret lilahagymával, egy puliszkát bármivel: tejjel, kolbásszal, kacsamájjal, szilvalekvárral. Jó enni egy darab szalonnát, vagy kolbászt. Jó enni anyánk, s nagyanyánk húslevesét, Olvassa tovább »