Cézár saláta recept

Mindenki úgy gondolja, tud Cézár salátát, mégpedig jó Cézár alátát készíteni. Vitatkoznék a határozott véleményt formálókkal! Biztosan tudnak olyan salátát készíteni, ami hasonlít a Cézár salátához, de az nem az. Az igazi Cézár saláta is olyan étel, amit az elkövetkező nyári időszakban bátran felvállalhatunk bármikor készítőként és fogyasztóként egyaránt. Ha megvan az alap saláta, ízlés szerint gazdagíthatjuk kedvünk, étvágyunk és családunk, vagy vendégeink ízlése szerint.

Ha 5-6 személyre készítjük a Cézár salátát, vegyünk hozzá

  • 2db fokhagymagerezdet
  • 6-7db olivaolajban tartott szardellafilét
  • 2db tojássárgáját
  • 2dl minőségi napraforgóolajat
  • 2ek sherryecetet
  • 40-50g parmezánt
  • 1 fej jégsalátát (esetleg római salátát)
  • 8-10dkg krutont és
  • 6-8dkg parmezánt.

Tegyük a fokhagymát, szardellát (az Aldiban pl. nagyon jó ízűt és minőségűt lehet kis kiszerelésben venni) és tojássárgájákat kancsóba, vagy mérőpohárba. Botmixerrel dolgozzuk simává az egybeöntött alapanyagokat. Lassan öntsük a kialakult masszához a napraforgóolajat. A mixer közben folyamatosan dolgozik. A majonézhez hasonló állagú krémhez adjuk hozzá a parmezánt. A végén lassan keverjük hozzá az ecetet. Amikor ez elkészül, tördeljük össze a salátát, olyan nagyságú darabokra, amelyekkel könnyen „elbánunk” evés közben. Ha ügyesek vagyunk, vágjuk 2-4 cm-es darabokra. Tegyük a felvágott salátát, egy nagy öblös tálba, öntsük rá a korábban elkészített öntetet, s keverjük össze úgy, hogy az öntet mindenütt átitassa a salátaleveleket. Tegyük hűtőbe! A krutont (pirított kenyérkocka) készen is meg tudjuk vásárolni, de az az igazi, ha mi magunk készítjük. 3-4 szelet kenyeret a héjától elválasztunk, s a belsejét apró, egyenletes kockára vágjuk. Kb. fél liter extra szűz olívaolajat felteszünk a tűzhelyre, hogy felforrósodjon. Ha elég forró tegyük bele a kenyérkockákat 6-8 percre, amíg aranybarna színt nem kapnak. Lyukas szedőkanállal kivesszük, konyhai törlőre tesszük. Ha többet is készítünk, a következő adagok hamarabb elnyerik ugyanazt a színt, hamarabb kivehetők az olajból. Mindeközben legyen nyitva az ablak vagy teljes gázzal menjen az elszívó. Ha úgy érezzük, nem szeretjük a forró olíva szagát, szánjuk rá magunkat, s készítsünk annyi krutont, amennyi kenyerünk van! Hagyjuk kihűlni s bármikor felhasználhatjuk később, akár krémlevesekhez is pl.. A kihűlt és csak ehhez a salátához szánt mennyiséget összekeverjük a hűtőből kivett öntettel összekevert salátával, s ízlés szerint megszórjuk a tetejét parmezánnal. Így van kész a Cézár! S, ha mi egyénileg változtatni szeretnénk rajta, bátran tehetünk hozzá kevés, apróra vágott paradicsomot, feta sajtot, vagy éppen csirkemellet, amelyet úgy készítünk, hogy egy nagy csirkemell filét felszeleteljük, száraz zsemléből vagy kifliből készített morzsába megforgatunk, s kevés, szó szerint nagyon kevés olajon megsütjük mindkét oldalát. A morzsa miatt finom, ropogós lesz. Felkockázzuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a salátához. A Cézár is fehérbor-párti. Száraz fehér. Nagyon jók együtt! Fenségesek.

Hozzászólás

Email címét nem tesszük közzé! A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.