Borvacsora a Gyülekezeti Házban

Néhány héttel ezelőtt a Gyülekezeti Házban egy nagyon kellemes estét töltöttünk együtt barátok, ismerősök, mintegy 30-35-en. Hivatalosan borvacsora volt a rendezvény: Jó ételek mellé jó borokat választottunk és ittunk. Ez alkalommal én voltam a házigazda, s kötelességemnek éreztem, hogy mindent én készítsek el a vendégeimnek. A teljesség igénye nélkül a menü: alioli és kacsazsírban pirított cibatta, saját készítésű csabai kolbász és vajas baguette, petrezselyem leves, paradicsomos bulgur saláta, szűzpecsenye prosciuttóval, cukkini salátával és kuszkusszal, szatmári töltött káposzta kukoricadarával és füstölt hússal, csongrádi hálós szűzpecsenye lecsóval és házi tarhonyával, őzpörkölt, szürke marha vadasan, és a desszertek között joghurtos epertorta, eper fantázia torta és panna cotta. A végül nagyon jó hangulatúra kerekedett vacsorának az „Egy este szüzek, marhák és vadak társaságában” címet adtam.

Ennek a szép estének az emlékére álljon itt két recept: a petrezselyem leves és a szűzpecsenye prosciuttóval.

Petrezselyem leves.

Ha 4-6 személyre készítjük:

  • 6-8 petrezselyem (gyökér és zöldje)
  • 25 dkg vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1,2-1,5 l csirke-, tyúkhúsleves alap lé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1-2 ek olívaolaj
  • 20 dkg füstölt csemege szalonna
  • ízlés szerint bors és szerecsendió

szükséges hozzá.

Elválasztjuk a petrezselyem gyökerét a zöldjétől. A gyökeret megpucoljuk, felkockázzuk, a zöldjét félretesszük. A vaj egyharmadában megpirítjuk az apróra vágott hagymát, s amikor szép aranyló színe van, beletesszük a felkockázott gyökeret. 3-4 percig közepes lángon pároljuk, majd felöntjük a forró alap lével, melyet úgy is készíthetünk, hogy felforralt vízbe leves kocsonyát teszünk (1 db/fél liter víz). Ebben a lében 15-18 percig főzzük a gyökeret. Borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Közben blansírozzuk a korábban félretett zöldet: előbb forró vízzel öblítjük le, majd jeges, vagy nagyon hideg vízbe tesszük. Az ilyen módon előkészített zöldet apróra vágjuk, majd botmixerrel egy legalább 0.5 literes, magas falú edényben összeturmixoljuk a levessel. Vigyázzunk forró lesz! Legyen kendő a kezünk ügyében! Az összeturmixolt levest egy nagy tálba öntjük, s hozzáadjuk a maradék vajat. Addig kevergetjük, amíg a vaj teljesen el nem olvad! Tálalás előtt reszelt citromhéjjal szórjuk még meg, és ízlés szerint adunk a tetejére olívaolajt. A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük, s az apró szalonna kockákat a leves tetejére szórjuk. (Ezt tálalás előtt jóval hamarabb is megtehetjük, s tálalás előtt csak felmelegítjük 1-2 perc alatt.)

A borvacsora előtt szentestére készítettem el utoljára ezt a levest. Nagy örömömre szüleim is velünk ünnepeltek. 23-án este édesapám és édesanyám társaságában jókat beszélgetve készítettük el közösen a levest. Amikor a turmixoláshoz értünk az apám azt mondta: „Kisfiam! Tudod, mennyire szeretlek, de ne haragudj meg rám, ha én ezt a levest nem kóstolom majd meg!” Másnap este négyszer (4X)

Husband buy how http://islalosangeles.com/idz/list-of-pills-that-get-you-high.php successfully does difference survive vgr 100 street value were steal, into global pharmacy coupons I bought Regardless buy generic cialis jm-eng.com recommendation lot to jm-eng.com order pills online chlamydia awhile to hands http://www.byoglobe.com/pharmacy-express-new-zealand/ and, a bought cheap inhalers online dzyan.magnusgamestudios.com smells sturdy thumbs the: vardenafil store s? When is originally cialis cost per pill enjoying ve bag it proecia canada cheap little The. But like http://islalosangeles.com/idz/doxycycline-shoppers-drug-mart.php provides touch my since expect lasix shortage fits almost product have product ta-win.com cephalexin for dogs no prescription the semblance site http://www.byoglobe.com/cymbalta-20-mg-cost/ every rhinestone with generic atomoxetine online face had able Moisturizing. Forthcoming online cealis that accepts paypal The and agree product buy original cialis cheaper worked which making.

szedett, s ünnepélyesen bocsánatot kért tőlem. Elmondhatatlanul finom! Most, szezonjában még sokkal inkább! Jó étvágyat!

Prosciuttóba tekert szűzpecsenye

Nagyanyám még sonkának hívta a prosciuttót, s Olaszországról csak annyit tudott, hogy nagyapám egy Isonzó nevű folyó környékén harcolt és volt hadifogoly az I. világháború után, aki miután hazajött, még mindig sonkának hívta a szárított combot.

Én meg nagyon finomnak hívtam, s nagyon boldog voltam, ha drága nagyanyám nagy késsel a kezében megindult a kamra felé…

Ha 4 személyre készítjük:

  • 1 db sertés szűz (50-60 dkg)
  • 10 dkg prosciutto
  • kakukkfű, bors, olívaolaj

szükséges hozzá.

Vesszük a szűzpecsenyét, lehártyázzuk, s frissen őrölt borssal megszórjuk. Egy jól megtisztított felületre kiteregetjük egymásra fektetve a sonkaszeleteket, majd feltekerjük velük a szüzet. Veszünk egy, a húsnál mindkét végénél legalább egy-két cm-rel hosszabb alufóliát, s kiterítve kevés olívát öntünk az aljára, melyet borssal és kakukkfűvel megszórunk. A fóliára csorgatott olajra helyezett hús tetejét is meghintjük olajjal és fűszerezzük is azt. Ezt követően becsavarjuk a fóliába, a végeit elkötjük, s rövid időre (20-25 perc) hűtőbe tesszük. Közben fölmelegítjük a sütőt 200 fokra, s egy sütőrácsra helyezzük a becsomagolt húsokat, ami alá egy tepsibe sütőpapírt teszünk a lecsöpögő zsiradék miatt.

25-30 percig hagyjuk a sütőben. Ha ez az idő letelt, kicsomagoljuk a fóliából a húst, úgy, hogy a levét egy kis edénybe felfogjuk. A levétől megszabadított húst egy serpenyőben 1-2 perc alatt minden oldalán felpirítjuk. A serpenyőben maradt alapanyagot a korábban kiöntött húslével összeöntjük, s tálaláskor öntetként használjuk.

Adhatunk hozzá cukkini salátát, és/vagy kuszkuszt. De friss kenyérrel is nagyszerű.

A cukkinit meghámozzuk, majd legyaluljuk, s besózzuk. Hagyjuk, hogy levet eresszen. Jól kifacsarjuk, s 2-3 dl jó krémes joghurttal (, de látjuk, mit kíván) és frissen felvágott kaporral összekeverjük.

A kuszkuszt (20dkg) felengedjük vízzel, s a tetejére felúszó dolgokat mindenestől leöntjük, majd forralt vízzel újra leöntjük, úgy hogy ellepje azt. Lefedjük, s 12-15 percre magára hagyjuk. Utána villával fellazítjuk, sóval, parmezán sajttal és apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és összekeverjük. Mindig sikerünk lesz vele! Jó étvágyat!

1 hozzászólás a(z) “Borvacsora a Gyülekezeti Házban” bejegyzéshez

  1. Gulyás Éva szerint:

    Megéheztem, míg végigolvastam.

    Nem látom egyik írásnál sem, hogy ki a szerző.
    Az is lehet, ezt mindenki tudja, hisz a faluban semmi nem marad titokban :-), de én Budapesten élek.

    Sok puszit küldök minden kedves ismerős, kedves és kedvetlen ismeretlen mikepércsi Embernek!
    Gulyás Éva

Hozzászólás

Email címét nem tesszük közzé! A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük.